Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ψυχοθεραπεία με χρήση εικονικής πραγματικότητας


   Ψυχολογικές θεραπείες με χρήση εικονικής πραγματικότητας αποδεικνύονται όλο και πιο αποτελεσματικές, κυρίως σε άτομα που παρουσιάζουν συγκεκριμένα ψυχολογικά προβλήματα, όπως φοβίες (κοινωνική φοβία, κλειστοφοβία,φοβία για το αεροπλάνο, ακροφοβία, αγοραφοβία και φόβος οδήγησης), διαταραχές σίτισης, μετατραυματικό στρες και διαταραχή πανικού.

   Τα επιστημονικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συμπόσιο Ιατρικής και Εικονικής πραγματικότητας στην Καλιφόρνια και όλα δείχνουν ότι στο μέλλον θα χρησιμοπείται ένα διαφορετικό είδος θεραπευτικής προσέγγισης για συγκεκριμμένα ψυχολογικά προβλήματα και ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και υπολογιστών θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

   Στη θεραπεία με χρήση εικονικής πραγματικότητας,  στη φοβία για τα αεροπλάνα π.χ., ο θεραπευτής δεν χρειάζεται να οδηγήσει τον θεραπευόμενο σε έναν εξομοιωτή αεροπλάνου ούτε να ταξιδέψει μαζί του αεροπορικώς. Αντιθέτως, όλα γίνονται στα γραφείο του μέσω του υπολογιστή. Αφού συνδέσει τον θεραπευόμενο με το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας, τον “βάζει” στο περιβάλλον του αεροδρομίου και σιγά σιγά στο περιβάλλον του αεροπλάνου, όπου ο θεραπευόμενος, σε σταδιακές συνεδρίες, θα βιώσει την απογείωση, την πτήση και την προσγείωση, έχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία πτήσης, όμοια με αληθινή. Παράλληλα, θα του δοθούν ερωτηματολόγια, τα οποία μετρούν τη φοβία του, αλλά και το άγχος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ψυχο-εκπαίδευση και μάθηση τεχνικών διαχείρησης του άγχους. 
   
   Οι συνεδρίες γίνονται από επαγγελματίες κλινικούς ψυχολόγους, εκπαιδευόμενους σε προγράμματα γνωσιακής, συμπεριφορικής και εικονικής θεραπείας και δίνεται έμφαση στις αντιδράσεις του ατόμου, όταν αυτό βρίσκεται σε εικονικό περιβάλλον. Αλλά και οι φυσικές του λειτουργίες του, όπως η συμπεριφορά του ασθενή, ο καρδιακός ρυθμός, η εγκεφαλική δραστηριότητα, ο αναπνευστικός ρυθμός, η θερμοκρασία κ.ά. παρακολουθούνται και καταγράφονται.
   
    Παρ΄ότι οι θεραπείες αυτές γίνονται όλο και περισσότερο προσπελάσιμες και οικονομικά προσιτές στο ευρύ κοινό, μπήκαν ως προτεραιότητα από αρκετούς επιστήμονες ζητήματα που αφορούν τις ηθικές αρχές. Αν και σπάνια έχουν αναφερθεί αρνητικές συνέπειες, ετέθη ως ζήτημα, μεταξύ άλλων, και η ασφάλεια του ασθενή σε εικονικό περιβάλλον, όπως επίσης και η διασαφήνιση των ορίων μεταξύ επιστημονικής έρευνας και θεραπείας.
 
Πηγή: http://www.psyhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου