Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Θεραπεία με μια μαγική μάσκα…


Aντιμετωπίστηκαν 300 ασθενείς με φοβίες και αγχώδεις διαταραχές. Οι τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας επιστρατεύονται στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών φοβίας, αλλά και στην ανακούφιση από τον πόνο. H κουζίνα είναι φαινομενικά άδεια. Όμως η τεράστια αράχνη βρίσκεται εκεί, στο πάτωμα, και η Μαίρη – που παθαίνει κρίση πανικού στην ιδέα και μόνο της αράχνης – πρέπει να πιάσει το απεχθές ζωύφιο στα χέρια της. Και μάλιστα όχι μόνο μια φορά, αλλά όσες περισσότερες γίνεται κατά τη διάρκεια της ωριαίας άσκησης.
H αραχνοφοβία είναι μία μόνο από τις φοβικές διαταραχές που αντιμετωπίζει πλέον η εικονική πραγματικότητα. Οι τεχνολογίες αυτές επιστρατεύονται τόσο στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών φοβίας όσο και στην ανακούφιση του πόνου. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της επιθεώρησης «Scientific American», στο Ιατρικό Κέντρο Εικονικής Πραγματικότητας στην Καλιφόρνια πάνω από 300 ασθενείς με φοβίες και αγχώδεις διαταραχές θεραπεύθηκαν με τη βοήθεια τέτοιων προγραμμάτων.
Ήδη το Εργαστήριο Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (HITLab) έχει σχεδιάσει μια σειρά προγραμμάτων εικονικής πραγματικότητας για την αντιμετώπιση όχι μόνο της φοβίας για τις αράχνες, αλλά και την υψοφοβία, την αγοραφοβία, την κλειστοφοβία, τον φόβο για τα αεροπλάνα, ακόμη και τον φόβο του οδοντιάτρου!
H Μαίρη και οι ταραντούλες. H… εικονική θεραπεία βασίζεται σε κάτι απλό: στο να έρθει ο ασθενής αντιμέτωπος με το αντικείμενο του φόβου του. Χαρακτηριστικά περιγράφεται η περίπτωση της Μαίρης που υπέφερε από αραχνοφοβία για 20 ολόκληρα χρόνια, εκδηλώνοντας μανιοκαταθλιπτική συμπεριφορά. H κατάστασή της συνεχώς χειροτέρευε, μέχρι που έφτασε να φοβάται να μείνει μέσα στο ίδιο της στο σπίτι. H ασθενής εντάχθηκε στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του HITLab. Στις πρώτες συνεδρίες η Μαίρη – φορώντας την ειδική μάσκα που τη μετέφερε στον τρισδιάστατο εικονικό χώρο – έπρεπε να πλησιάσει όσο μπορεί περισσότερο την τεράστια ψηφιακή αράχνη που έβλεπε στην εικονική κουζίνα, με τη χρήση ενός τζόιστικ που της επέτρεπε να κινείται μέσα στον χώρο. Σταδιακά η ασθενής έφτασε να πιάνει την αράχνη – με ειδικό «γάντι». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Scientific American», ύστερα από μόλις 10 ωριαίες συνεδρίες, ο φόβος της για τις αράχνες μειώθηκε σημαντικά, ενώ η μανιοκατάθλιψη εξαφανίστηκε. Με το τέλος της θεραπείας, η Μαίρη μπορούσε να πιάσει με γυμνό χέρι μια αληθινή ταραντούλα, αφήνοντάς τη μάλιστα να περπατήσει μέχρι τον ώμο της! H επιθεώρηση αναφέρει τα αποτελέσματα μελέτης σε 23 φοβικούς ασθενείς, οι οποίοι σε ποσοστό 83% ξεπέρασαν τη φοβία τους με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.
«Ομοιοπαθητική» αντιμετώπιση. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων σε αυτόν τον τομέα είναι η αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες (Post-Traumatic Stress Disorder – PTSD).
Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τώρα τη χρησιμότητα τέτοιων μεθόδων σε ανθρώπους που έζησαν το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Οι ασθενείς φορούν μια ειδική μάσκα, μέσω της οποίας βλέπουν αεροπλάνα να πετούν γύρω από τους Δίδυμους Πύργους και να συντρίβονται πάνω τους. Στην εικόνα – που πλαισιώνεται από ρεαλιστικούς ήχους – φαίνονται και άνθρωποι να πέφτουν από τα παράθυρα προσπαθώντας να γλιτώσουν. Ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες.
Ξεχνούν τον πόνο τους σε «χιονισμένο τοπίο»
H εικονική πραγματικότητα εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση ασθενών που υποφέρουν από φοβερούς πόνους. Στην περίπτωση αυτή η εικονική πραγματικότητα έρχεται να αποσπάσει την προσοχή του ασθενούς από τον πόνο.
Όπως αναφέρεται στο «Scientific American», η πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο HITLab αφορούσε 12 ασθενείς οι οποίοι είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Κατά την επώδυνη διαδικασία του καθαρισμού των εγκαυμάτων, και σε συνδυασμό με τη χορήγηση ισχυρών παυσίπονων, οι ασθενείς «ταξίδευαν» σε έναν εικονικό χώρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ασθενείς ανακουφίζονταν σημαντικά.
Για την ανακούφιση του πόνου, το HITLab δημιούργησε το SnowWorld, ένα εικονικό χιονισμένο τοπίο, όπου οι ασθενείς μπορούν να παίξουν χιονοπόλεμο, να φτιάξουν χιονάνθρωπους και στην κυριολεξία να ξεχνούν τον πόνο τους!
Ήδη μερικά από τα μεγαλύτερα Κέντρα Εγκαυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζονται για την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων, σχεδιάζοντας μάλιστα την επέκτασή τους, ώστε ο ασθενής να ταξιδεύει στον εικονικό κόσμο μαζί με κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η εικονική θεραπεία είναι αποτελεσματική όχι μόνο σε περιστατικά εγκαυμάτων. Σε μελέτη όπου συμμετείχαν 22 εθελοντές, ασκήθηκε στα μπράτσα τους πίεση για αρκετή ώρα. Όλοι ανέφεραν πως ο πόνος μειώθηκε σημαντικά κατά την «περιήγησή» τους στο χιονισμένο τοπίο ή στον κόσμο της σοκολάτας (ένα εικονικό περιβάλλον όπου ο εθελοντής προσπαθούσε να φτάσει σε μια αληθινή σοκολάτα).
Πηγή θερμότητας. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα άλλης μελέτης με 39 εθελοντές, οι οποίοι δέχονταν ένα ερέθισμα πόνου από πηγή θερμότητας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου των εθελοντών κατά το ερέθισμα και ενώ βρίσκονταν στο εικονικό περιβάλλον. Διαπίστωσαν ότι οι πέντε περιοχές του εγκεφάλου που ευαισθητοποιούνται όταν ο οργανισμός πονάει (η νησίδα, ο θάλαμος, ο πρωτοπαθής και δευτεροπαθής σωματοαισθητικός φλοιός και ο πρόσθιος μετωπιαίος φλοιός) δεν αντιδρούσαν όταν οι εθελοντές βρίσκονταν στο εικονικό περιβάλλον. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας μελετούν την εφαρμογή του εικονικού… παυσίπονου σε ασθενής με εγκεφαλική παράλυση, κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου