Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Αντιμετώπιση του πόνου με εικονική πραγματικότητα

mindΕρευνητές του Human Interface Technology Laboratory του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον χρησιμοποιούν την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για να απαλύνουν τους οξύτατους πόνους που έχουν ασθενείε με σοβαρά εγκαύματα.Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, ο νους των ασθενών αποσπάται από τον πόνο, καθώς η προσοχή τους εστιάζ
εται στο εικονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ουσιαστικά δραπετεύουν.Ένα άμεσο όφελος αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου είναι η μεγάλη ελάττωση στη χορήγηση εθιστικών παυσίπονων ναρκωτικών,όπως είναι η μορφίνη.Στα πλαίσια της έρευνας αυτής το ιατρικό κέντρο Harborview του Σιάτλ χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία εδώ και επτά έτη,για να μεταφέρει σε εικονικό περιβάλλον ασθενείς με εγκαύματα,στη διάρκεια αλλαγής των επιδέσμων και καθαρισμού των τραυμάτων τους, τότε δηλαδή που ο πόνος τους γίνεται δυσβάσταχτος.
.Οι ασθενείς μεταφέρονται σε έναν χιονισμένο εικονικό κόσμο που του έχει δοθεί η ονομασία «SnowWorld» και έχει διαπιστωθεί πακ η εστίαση Tns npoooxns τους σε αυτόν τον κόσμο μειώνει την ένταση του πόνου τους μέχρι και 60%, onoos επιβεβαιώνει και ο Δρ. David Patterson, που ως ψυχολόγος δουλεύει στο ιατρικό κέντρο του Harborview με αυτούς τους ασθένεις.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ.Hunter Hoffman που επιβλέπει τη συγκεκριμένη έρευνα:«Είναι μια μοναδική εμπειρία όταν ο νους σας πηγαίνει σε έναν τόπο όπου το σώμα δεν παρευρίσκεται».Ενώ ο Δρ. Patterson συμπληρώνει: «Η αίσθηση παρουσιας μας στον εικονικό κόσμο μας αποσπά από τα δρώμενα του εξωτερικού κόσμου».
Αν και προς το παρόν οι ερευνητές έχουν εστιαστεί στους ασθενείς με εγκαύματα, μακροπρόθεσμα η μέθοδος μείωσης του πόνου με εικονική πραγματικότητα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που υπόκεινται σε επώδυνες οδοντίατρε επεμβάσεΐς και οι ασθενείς που υπόκεινται σε σάρωση CAT (computerized axial tomography), θα μπορούν να ταξιδεύουν σε εικονικούς κόσμους.Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στη θεραπεία ήταν αρχικά μια ιδέα του Hoffman, ο οποίος σκέφθηκε να τη χρησιμοποιήσει για να βοηθά ανθρώπου να ξεπερνούν τις φοβίες τους.Έχοντας ερευνήσει την ανθρώπινη μνήμη και προσοχή στα πανεπιστήμια του Πρίνστον και Tns Ουάσινγκτον,αρχικά βοήθησε στην κατασκευή του εικονικού κόσμου «SpiderWorld» το 1993. Πρόκειται για έναν κόσμο όπου οι αραχνοφοβικοί μπορούσαν να έρχονται σε στενή επαφή με αράχνες σε εικονικό περιβάλλον και έτσι να ξεπερνούν τη φοβία τους. Στη συνέχεια,η συνεργασία του με τον Δρ. Patterson, ο οποίος προσέφερε ψυχολογική στήριξη σε ασθενείς με εγκαύματα, τον οδήγησε να στρέψει την εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας στην ανακούφιση του πόνου από εγκαύματα και έτσι το 1996 δημιουργήθηκε ο «SnowWorld». Οι ασθενείς φορούν στο κεφάλι ένα κάλυμμα υψηλής τεχνολογίας και αυτόματα μεταφέρονται στον εικονικό κόσμο, όπου περιπλανιούνται σε όμορφα παγωμένα τοπία ή πετούν πάνω από τις πλαγιές των χιονισμένων βουνών του.Στις μέρες μας,καθώς η ποιότητα των εικονικών κόσμων βελτιώνεται ραγδαία και καθώς το κόστος μειώνεται συνεχών,όλο και περισσότερα νοσοκομεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη νέα αυτή τεχνολογία.Μάλιστα,το ιατρικό κέντρο Weill Cornel στη Νέα Υόρκη, μια από τις μεγαλύτερες κλινικές θεραπείας εγκαυμάτων στις ΗΠΑ, πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία εικοvικής πραγματικότητας.Όμως,για τα επόμενα τρία έτη η χρήση της εικονικής πραγματικότητας από το συγκεκριμένο νοσοκομείο θα εστιαστεί στη θεραπεία ατόμων που επιβίωσαν από το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ns Σεπτεμβρίου και τα οποία υποφέρουν από μετατραυματικό στρες.Αυτοί οι ασθενείς έχουν πρόβλημα με τη συμβατική θεραπεία που ακολουθούσαν μέχρι τώρα,διότι δεν μπορούσαν να επαναφέρουν στη μνήμη τους τα γεγονότα που βίωσαν στη διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος.Όπως, με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, η Δρ. Joan Difede του Weill Cornel έβαλε τους ασθένεις σε έναν κόσμο που προσομοίαζε πλήρως το Μανχάταν πριν την τρομοκρατική επίθεση και σταδιακά στη συνέχεια τους έφερε αντιμέτωποι με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την ημέρα Tns επίθεσης, τα οποία και αναπαράγονταν στον εικονικό κόσμο. Η θεραπεία τελικά άρχισε να αποδίδει και σιγάσιγά οι ασθένεια άρχισαν να επανακτούν τις μνήμες τους, γεγονός που θεωρείται cos ένα σημαντικό βήμα για την επανάκτηση τnς ψυχικής τους υγείας.

Πηγή: www.liako.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου