Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Εικονικοί ασθενείς

   Οι εικονικοί ασθενείς είναι μοντέλα υπολογιστών με ρεαλιστική εμφάνιση. Χρησιμοποιούν ιατρικά δεδομένα, λογισμικά υπολογιστών και γραφικά ώστε να μιμούνται πραγματικούς ανθρώπους με δέρμα, οστά, λίπος και όργανα με ρεαλιστικές διαστάσεις, σχήμα και σύνθεση. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τους εικονικούς ασθενείς για να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται διάφορα όργανα του σώματος μετά από αξονική τομογραφία; Τι κίνδυνος υπάρχει αν μια εγκυμοσούσα υποβληθεί σε  αξονική τομογραφία; Μια συσκευή, όπως ένας απινιδωτής, θα πρέπει να εμφυτεύεται με διαφορετικό τρόπο στα παιδιά και στους ενήλικες;
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) οι εικονικοί ασθενείς θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις εταιρείες να δοκιμάσουν νέα προϊόντα σε μικρότερο χρονικό διάστημα και με χαμηλότερο κόστος ή να βοηθήσουν ιατρούς και φοιτητές ιατρικής να εκπαιδευτούν σε διάφορες επεμβάσεις, βλέποντας και νιώθοντας εικονικά όργανα χρησιμοποιώντας πραγματικά ιατρικά εργαλεία. Οι ιατροί θα μπορούσαν να υπολογίσουν την πιθανότητα που έχει μια έγκυος για μία γέννα υψηλού κινδύνου, βασιζόμενοι σε τρισδιάστατες εικόνες της πυέλου της μητέρας αλλά και εικόνες του εμβρύου.
   Oι εικονικοί ασθενείς εκτίθενται σε εικονική ακτινοβολία, σε αντίστοιχες δόσεις με αυτές μιας αξονικής τομογραφίας ή μιας θεραπείας καρκίνου με ακτινοβολία. Δεδομένου ότι το λίπος διασπείρει την ακτινοβολία, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν εικονικό παχύσαρκο άνθρωπο, με σκοπό να μελετήσουν την επίδραση της ακτινοβολίας σε αυτόν τον σωματότυπο. Σκοπός ήταν να καθορίσουν την σωστή δόση ακτινοβολίας προκειμένου να επιτευχθεί μια εικόνα αξονικής τομογραφίας με υψηλή ποιότητα χωρίς να είναι επιβλαβής για τον ασθενή. Έτσι, οι εικονικοί ασθενείς παρέχουν τη δυνατότητα να υπολογιστεί ακριβώς πόση επιπλέον ακτινοβολία χρειάζεται ένας παχύσαρκος ασθενής.   Αντίστοιχες έρευνες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. αφορούν στην ανάπτυξη μοντέλων ώστε να υπολογίζεται ακριβώς πόση ακτινοβολία δέχεται ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος μετά από ιατρικές εξετάσεις ή πόση ακτινοβολία μπορεί να δεχτεί μία έγκυος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι εικονικοί ασθενείς θα βοηθήσουν και θα καθοδηγήσουν τους ιατρούς στη θεραπεία των όγκων και στη λήψη ιατρικών αποφάσεων. Μάλιστα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) μελετά και τη χρήση εικονικών ασθενών σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων.


Πηγή: The Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου