Κυριακή 22 Απριλίου 2012

SnowWorld


   Σαν «βάλσαμο» δρα ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι σε όσους έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα. Αμερικανοί ειδικοί, εξάλλου, πιστεύουν ότι η εικονική πραγματικότητα   μπορεί να προσφέρει σε αυτούς τους τραυματίες σημαντική ανακούφιση αναφέρει η Καθημερινή(1/2/2011).
   
   Το SnowWorld, όπως ονομάζεται το παιχνίδι που εξελίσσεται σε ένα τρισδιάστατο παγωμένο φαράγγι, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Χάντερ Χόφμαν και τον καθηγητή Ντέιβιντ Πάτερσον του Κέντρου Εγκαυμάτων Χάρμπορβιου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και βασίζεται στην αποκρυπτογράφηση των μηχανισμών του ανθρώπινου πόνου. Στόχος του είναι να δώσει στον πάσχοντα μία ευκαιρία να εστιάσει την προσοχή σε κάτι άλλο εκτός του πόνου που νιώθει, έτσι ώστε να δραπετεύσει μακριά από τη δυσάρεστη πραγματικότητα που ζει.
   Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε τον πόνο εξαρτάται από τα συναισθήματά μας, το περιβάλλον και όλα όσα μας επιτρέπουν να απεγκλωβίσουμε τη σκέψη από αυτό που νιώθουμε.
   Ψυχοθεραπευτική μέθοδος
   «Για να ανακουφιστούμε από τον πόνο πρέπει να εφαρμόσουμε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές», εξηγούν οι γιατροί. «Λόγω του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, τελικά, εστιάζουμε τη σκέψη μας σε αυτό που κοιτάμε. Κατά τη διάρκεια των αλλαγών, οι ασθενείς παρακολουθούν τα χέρια των νοσηλευτριών, τα μηχανήματα και τα φάρμακα. Η θέα τους αρκεί για να αυξήσει το άγχος. Τελικά, οι τραυματίες συνδέουν τα αντικείμενα μέσα στο δωμάτιο με τον οξύ πόνο που νιώθουν, όπως και όλη τη θεραπεία. Ετσι ενισχύεται ο πόνος ακόμα περισσότερο. Οταν ασχολούνται με το SnowWorld είναι σαν να βρίσκονται πίσω από έναν τοίχο όπου ούτε βλέπουν ούτε ακούν οτιδήποτε έχει σχέση με τη θεραπεία. Τίποτε δεν φέρνει στη σκέψη τον πόνο. Το παιχνίδι είναι απλό και το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται απεικονίζεται παγωμένο, ώστε να μη θυμίζει φωτιά στους ασθενείς που έχουν εγκαύματα».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου