Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ρομπότ - γιατροί

Χρησιμοποιούνται ήδη στα αγγλικά νοσοκομεία


Ρομπότ σε νοσοκομεία της Αγγλίας, χρησιμοποιούνται είτε για επεμβάσεις είτε για επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς
   Οι εφαρμογές των ρομπότ όλο και πληθαίνουν στην ιατρική. Ήδη σε δύο Αγγλικά νοσοκομεία δοκιμάζονται ρομπότ με τα οποία είναι δυνατό να γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις. Ένα άλλο είδος ρομπότ χρησιμοποιείται για επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή όταν ο γιατρός δεν μπορεί να παρευρεθεί. Πιο συγκεκριμένα ένας ασθενής στο London's Guy's Hospital του Λονδίνου υποβλήθηκε πρόσφατα σε μια χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρών που πραγματοποιήθηκε από ένα ρομπότ ενώ ο γιατρός παρακολουθούσε τη διαδικασία από απόσταση και είχε δυνατότητα παρέμβασης. Το ρομπότ Dα Vinci έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για να αφαιρέσει κύστες και για να διορθώσει προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.
   Ο κ. Prokar Dasgupta, ουρολόγος, εκπρόσωπος Τύπου του νοσοκομείου, είπε: "Η αφαίρεση ενός νεφρού μεταμόσχευσης είναι μια δύσκολη επέμβαση καθώς πρέπει να υπάρχει φροντίδα για τον ανεφοδιασμό του αίματος στο όργανο" και πρόσθεσε: "Αυτό που έχουμε επιτύχει είναι ένα σημαντικό βήμα που υποβάλλεται ακόμα στην επιστημονική αξιολόγηση."
   Το άλλο είδος ρομπότ που χρησιμοποιείται στο νοσοκομείο ST Mary, για επικοινωνία γιατρού-ασθενή, στοχεύει στη βοήθεια των γιατρών να δουν και να θεραπεύσουν τους ασθενείς όταν δεν μπορούν να είναι στη κλινική.   Ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα χειριστήριο για να ελέγξει το ρομπότ και έτσι μπορεί να δει τον ασθενή, τα ιστορικό του και οποιαδήποτε αποτελέσματα της δοκιμής από μακριά. Ο ασθενής βλέπει την εικόνα του γιατρού στο πρόσωπο του ρομπότ και μπορούν να έχουν επικοινωνία μεταξύ τους.   "Τα ρομπότ δεν θα αντικαταστήσουν ποτέ τους γιατρούς" ανέφερε, ο Parv Sains, που είναι χειρουργικός, ειδικός γραμματέας στο ST Mary, "αλλά αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα στο έργο μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου