Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η Εικονική Πραγματικότητα Βοηθάει τα Άτομα με ΚΝΜ να Ανακτήσουν την Αυτοπεποίθησή τους

Ο Bob Jones που έχει κάκωση νωτιαίου μυελού κι είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, δεν θα είναι για πολύ ακόμα. Χρησιμοποιεί την Eικονική Πραγματικότητα για να τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναπηρίας του.
«Σου δίνει την ιδέα του τί μπορεί να συμβαίνει έξω από το σπίτι σου», λέει ο Jones.

Πρόκειται για μέθοδο αποκατάστασης που μοιάζει με video game.
«Έχει πλάκα, αλλά είναι και λίγο τρομακτικό», λέει ο Jones.
«Για κάποιον που φοβάται εύκολα και δεν έχει συνηθίσει με τα δυναμικά αμαξίδια, νομίζω ότι τους κάνει πραγματικά καλό να δουν ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνο εξοπλισμό, και ότι πράγματι μπορεί να τους βοηθήσει να μετακινηθούν», λέει η Dina Mastrogiovanni.

Οι ασθενείς με εγκεφαλικές κακώσεις ή κακώσεις νωτιαίου μυελού τοποθετούνται σε μια δυναμική καρέκλα που είναι τοποθετημένη σε έναν κινούμενο άξονα. Την καθοδηγούν με τη βοήθεια υπολογιστή που βρίσκεται στο πλάι, και με τη βοήθεια ειδικού χειριστηρίου.
«Κάποια άτομα χρειάζεται να μετακινήσουν το αμαξίδιό τους με την ανάσα τους ή με μια κίνηση του κεφαλιού», λέει η Mastrogiovanni. «Έτσι, το να τους βάλουμε να δοκιμάσουν το ειδικό αυτό σύστημα είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς».
Οι θεραπευτές με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αξιολογήσουν τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους , κι έπειτα να καθορίσουν τους τρόπους βελτιώσείς τους.
«Αυτή είναι και η πιο σημαντική προϋπόθεση της αποκατάστασης, δηλαδή το να διαπιστωθεί και να καταγραφεί όποια λειτουργία έχει μείνει άθικτη στο άτομο, και με βάση αυτό, να προχωρήσει η αποκατάσταση, ώστε το άτομο να μπορέσει να λειτουργήσει όσο πιο ανεξάρτητα γίνεται στην καθημερινότητά του», λέει η Mary Ann Palermo.
Ο Jones λέει ότι το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας είναι πολύ σημαντικό για την απόκτηση αυτοπεποίθησης, αν και για να συνηθίσεις το κάθισμα χρειάζεται αρκετό χρόνο.
«Έχει αρκετές δυσκολίες, αλλά αυτό είναι και το πιο ελκυστικό», λέει.
Όμως, η πρακτική είναι η καλύτερη λύση, ειδικά εάν στοχεύουμε στην ανεξαρτητοποίηση.
Οι θεραπευτές λένε ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να έχει κι άλλες εφαρμογές εάν αλλάξουμε τις εικόνες της οθόνης, για παράδειγμα, μια κουζίνα, που τα άτομα θα μπορούν να κάνουν πρακτική πάνω σε καυτές εστίες και αιχμηρά αντικείμενα χωρίς τον κίνδυνο να τραυματιστούν.

Πηγή: www.disabled.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου