Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ο γιατρός και το ρομπότ


   Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

   Ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος δρ Β. Πουλάκης μάς εξηγεί

τον τρόπο που η τεχνολογία έχει συμβάλει στη σημαντική αυτή εξέλιξη. 

Ο γιατρός και το ρομπότ
   Aκόμα και οι πλέον δύσπιστοι οφείλουν να αναγνωρίσουν πως η φαρμακευτική έρευνα κάνει άλματα, δημιουργώντας όλο και πιο αποτελεσματικά κοκτέιλ για την αντιμετώπιση των διάφορων μορφών καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια έχει βρει και έναν ανέλπιστο σύμμαχο, τη ρομποτική επιστήμη, που ανατρέπει τα δεδομένα. Μεγάλοι κερδισμένοι της ανατροπής αυτής είναι, μεταξύ άλλων, και οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

   Μια ανδρική νόσος   Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του προστάτη, ποιους άνδρες αφορά και σε τι ποσοστό αποτελεί μοιραία νόσο; Ο χειρουργός ουρολόγος  ανδρολόγος Βασίλης Πουλάκης, Διδάκτωρ του Γερμανικού Πανεπιστημίου Giessen και Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, μας δίνει τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. «Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο των πνευμόνων και συνδέεται άμεσα με την ηλικία. Εμφανίζεται σπάνια σε άνδρες κάτω των 60, όμως κάθε χρόνος που περνάει, αυξάνει γραμμικά την πιθανότητα εμφάνισης.
   Είναι χαρακτηριστικό πως άτομα άνω των 85 ετών πάσχουν από τη νόσο σε ποσοστό 70%. Κληρονομικότητα, μη ισορροπημένη και πλούσια σε λιπαρά διατροφή σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. Τα βασικά συμπτώματα είναι πόνος, επώδυνη ούρηση, αιματουρία αλλά εμφανίζονται σε προχωρημένα στάδια.
   Όπως σε πολλές μορφές καρκίνου, έτσι κι εδώ, το στάδιο στο οποίο θα εντοπιστεί είναι καθοριστικό για την αντιμετώπιση. Στα αρχικά στάδια, ενδείκνυται η επέμβαση για την αφαίρεση του οργάνου (ριζική προστατεκτομή). Σήμερα, με την καθοριστική βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής, μπορούμε να μιλάμε για απολύτως επιτυχημένες επεμβάσεις χωρίς ρίσκο, και τόσο υψηλής ακρίβειας, ώστε να μην μένει κανένα καρκινικό κύτταρο πίσω».
   Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης   Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως κάθε διόγκωση του προστάτη δεν είναι απαραιτήτως καρκίνος. Σχεδόν οι μισοί άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών υποφέρουν από καλοήθη διόγκωση. Ομως, η ηλικία παίζει στη νόσο αυτή καθοριστικό ρόλο. «Με δεδομένο πως τα πρώτα συμπτώματα της νόσου κάνουν την εμφάνισή τους όταν η νόσος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, συστήνουμε στους άνδρες άνω των 50 ετών, ακόμα κι αν έχουν διαγνωστεί με καλοήθη διόγκωση στο παρελθόν και δεν έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, να κάνουν ετήσιο έλεγχο για καρκίνο του προστάτη.
   Ο έλεγχος χωρίζεται στη δακτυλική εξέταση και στον αιματολογικό έλεγχο με τον προσδιορισμό του PSA. Οι επόμενες κινήσεις αποφασίζονται από το γιατρό ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να γίνει κατανοητό πως μόνο η έγκαιρη διάγνωση δίνει τα πολύ θετικά αποτελέσματα που προαναφέραμε. Oταν ξεκινήσουν τα συμπτώματα, η νόσος έχει ήδη προχωρήσει και, όπως είναι λογικό, τα ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση της είναι μειωμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης.
   Τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία της υγείας   Η ρομποτική ιατρική και κυρίως η αλματώδης ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τα σταθερά θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. «Το Da Vinci είναι το πρώτο διεθνώς ιατρικό ρομποτικό μηχάνημα που ήρθε και στην Ελλάδα στα τέλη του 2006. Το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα δίνει τη δυνατότητα στον εξειδικευμένο χειρουργό να κάνει κάθε επέμβαση με εξαιρετική ακρίβεια και, κυρίως, με τρόπους που η ανθρώπινη ανατομία δεν επιτρέπει, όπως σε σημεία με κλίση, ή κάτω από ένα όργανο.
   Αυτό σημαίνει πως πρακτικά μηδενίζονται οι πιθανότητες λάθους, και ο χειρουργός μπορεί να «καθαρίσει» κατά 100% την περιοχή που έχει προσβληθεί από καρκίνο. Το ποσοστό είναι πρωτοφανές για επεμβάσεις αυτού του είδους» διευκρινίζει ο κ. Πουλάκης. Στα εξίσου σημαντικά πλεονεκτήματα της επέμβασης με το Da Vinci, συγκαταλέγονται το γεγονός πως πρόκειται για αναίμακτη μέθοδο, η οποία δεν αφήνει ουλές, μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενούς, μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο, αλλά κυρίως μπορεί να διαφυλάξει στον μέγιστο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος (δεν υπάρχει ακράτεια των ούρων) και τη στυτική λειτουργία.
   Πώς λειτουργεί το μηχάνημα Da Vinci   Ο χειρουργός χειρίζεται το ρομπότ από μια κονσόλα, η οποία βρίσκεται μέσα στη χειρουργική αίθουσα. Το ρομπότ διαθέτει 4 βραχίονες. Στον έναν υπάρχει κάμερα, και στους υπόλοιπους τρεις ειδικά εργαλεία, τα οποία εισέρχονται στο σημείο του σώματος που πρόκειται να γίνει η επέμβαση, μέσα από εξαιρετικά μικρές τομές.
   Ο χειρουργός ελέγχει την όλη διαδικασία μέσα από τρισδιάστατη εικόνα και κινεί ανάλογα τους βραχίονες, με τη βοήθεια ειδικών χειριστηρίων. Είναι αυτονόητο πως η εξειδίκευση και η πείρα του χειρουργού που θα χειριστεί το μηχάνημα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, όμως το Da Vinci έχει 2 επιπλέον κομβικά πλεονεκτήματα: οι βραχίονές του δεν έχουν τους ανατομικούς περιορισμούς του ανθρώπινου χεριού και μπορούν να επέμβουν υπό γωνία, υπό μεγάλη κλίση, ακόμα και εντελώς ανεστραμμένοι, πράγμα αδύνατο για την ανθρώπινη φυσιολογία.
Επίσης, το μηχάνημα δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό-χειριστή του να βλέπει τρισδιάστατα και να μεγεθύνει ως και 15 φορές το σημείο της επέμβασης, φέρνοντας το σημείο αυτό πολύ πιο κοντά από ό,τι η ανθρώπινη όραση επιτρέπει.
   Με αριθμούς   Η διάγνωση καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης του ασθενούς σχεδόν 100%.
   Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να αποτελεί τη δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου (ο καρκίνος των πνευμόνων έχει την πρώτη θέση), και ευθύνεται για το 9% των θανάτων στην Ε.Ε.
   Σήμερα, το 70% των περιπτώσεων διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια.
   Στην Αμερική τείνουν να εγκαταλειφθούν οι παλαιότερες επεμβατικές μέθοδοι, αφού, περισσότερο από το 70% των επεμβάσεων γίνονται πλέον με τη βοήθεια ρομποτικών μηχανημάτων.
   Μέσα στα 3 χρόνια που βρίσκεται το μηχάνημα στην Ελλάδα, έχουν γίνει περισσότερες από 300 επιτυχημένες ρομποτικές επεμβάσεις σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη.
   Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η 15η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη. Στόχος, η αφύπνιση του πληθυσμού για τακτικό έλεγχο, ο οποίος αποτελεί κομβική κίνηση για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου