Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία

Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία συνιστάται για άγχος και κατάθλιψη γιατί συνδυάζει δύο επιμέρους, υψηλής αποτελεσματικότητας θεραπείες. Είναι σύντομη, σε σχέση με άλλους θεραπευτικούς τύπους.
Η Γνωσιακή επεμβαίνει κυρίως στη δυσλειτουργία της σκέψης. Μαθαίνει στο άτομο να αναγνωρίζει και να τροποποιεί τις νοσηρές και μη παραγωγικές σκέψεις του. Η θεραπεία συμπεριφοράς προτείνεται για να βοηθήσει το άτομο να μάθει να χρησιμοποιεί νέες συμπεριφορές, αντικαθιστώντας παλιότερες, οι οποίες πιθανόν να συγκαταλέγονται σε αυτοάμυνα. Η χαλάρωση και η εκπαίδευση αναπνοής είναι, επίσης, μέρη των τεχνικών αυτής της θεραπείας. 

Η θεραπεία έκθεσης (Exposure therapy). 
Είναι μια θεραπευτική επιλογή για τις αγχώδεις διαταραχές, η οποία βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει τους φόβους του μέσω της σταδιακής έκθεσης του σε αυτούς. Επιτυγχάνεται μέσω της πραγματικής έκθεσης (in vivo) ή της νοητικής απεικόνισης.
 
Η θεραπεία έκθεσης σε εικονική πραγματικότητα. 
Είναι ένας μοναδικός τύπος της θεραπείας, ο οποίος χρησιμοποιεί εικονικό περιβάλλον (τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας) για να βοηθήσει το άτομο σταδιακά να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί εικονικά αεροπλάνα και εικονικά υψηλά κτίρια για να αντιμετωπιστούν οι φόβοι για τις πτήσεις ή η υψοβοφία, ή εικονικό κοινό για να αντιμετωπιστεί ο φόβος του ακροατηρίου.
 
 Σε ένα περιβάλλον εξομοίωσης, όπου ο θεραπευτής ελέγχει προσαρμόζοντας την κατάσταση ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, χρησιμοποείται η γνωσιακή-συμπεριφοριστική μέθοδος, την οποία ο θεραπευτής εφαρμόζει για να βοηθήσει το άτομο να αποκτήσει τις επιθυμητές επιδεξιότητες. 

Πηγή: www.psyhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου