Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Όταν τα video games γίνονται... παυσίπονα!!!


   Video games για την καταπολέμηση του πόνου; Η απάντηση είναι παραδόξως θετική και δεν αποτελεί «εφηβικό ισχυρισμό δεκαεξάχρονων κολλημένων με την οθόνη ενός υπολογιστή» ούτε «ιατρική συνταγή φουτουριστικού αναγνώσματος».

   Πρόκειται για συμπέρασμα αμερικανικής επιστημονικής έρευνας που κατέληξε ότι «η κατάδυση σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας απαλύνει τον πόνο». Ο τρόπος; Η απόσπαση της προσοχής των ασθενών μέσω βιντεοπαιχνιδιών κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών, ακόμα και εγχειρήσεων.

   Στην έρευνα συμμετείχαν 24 ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών, οι οποίο χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία εκ των δύο ομάδων, εκείνη της «βαθιάς κατάδυσης», οι συμμετέχοντες έβλεπαν τον κόσμο μέσα από μια οπτική που μπλόκαρε την εικόνα του πραγματικού κόσμου. Συγκεκριμένα, με ένα «κλικ» πάνω στο τηλεχειριστήριο έβλεπαν γύρω τους ουρανό, ποταμό με ψάρια και φαράγγια. Με ένα απλό νέο «κλικ» ένιωθαν χιονόμπαλες να πέφτουν παντού, ενώ άκουγαν τους βρυχηθμούς των μαμούθ.

   Η άλλη ομάδα, «πιο επιφανειακής κατάδυσης», έβλεπε τα ίδια πράγματα, απλά μέσω μιας οπτικής που δεν μπλόκαρε την αντίληψη του αληθινού κόσμου. Ακόμα και η ανάλυση της εικόνας ήταν μειωμένη, ενώ δεν υπήρχαν ήχοι και αλληλεπίδραση με τον εικονικό κόσμο.

   Ο Σαμ Σαχάρ, καθηγητής αναισθησιολογίας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας, γνωστή VR therapy, είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον πόνο των πιο ηλικιωμένων ασθενών χάρη στην απουσία πρότερης εμπειρίας τους με τα βιντεοπαιχνίδια. Ιδίως στο γκρουπ των ασθενών της «βαθιάς κατάδυσης», σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή, που δήλωσε έκπληκτος με την αναλγητική δράση του θεραπευτικού προγράμματος που ονομάζεται «SnowWorld».

   Η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας φιλοδοξεί να αντικαταστήσει μια ενδοφλέβια ένεση μορφίνης. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η VR therapy έχει εφαρμοστεί σε πειραματικά κέντρα και κυρίως σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων φοβιών και μετατραυματικών διαταραχών άγχους.

Πηγή: www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου