Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Θεραπεία με... video games

   Στον εικονικό κόσμο τού on line παιχνιδιού «Second Life», οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να υποδυθούν ρόλους, οι οποίοι πολύ συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους ζωή. Ένας εργαζόμενος της γενιάς των 700 ευρώ, για παράδειγμα, μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν μεγαλοδικηγόρο, με πολλές υποθέσεις και μισθό 2.000 ευρώ.
 
   Αυτό το γεγονός, όπως λένε οι ειδικοί, τους δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγθούνέστω και προσωρινά- από το άγχος της καθημερινότητας. 

   Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε έπειτα από έρευνα, ότι μία παρτίδα Τetris μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους ύστερα από ένα ισχυρό σοκ, όπως για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα... 

   Έλληνες επιστήμονες και ειδικοί συμφωνούν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν καλό στην υγεία. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η κατάχρηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. «Το ψηφιακό παιχνίδι έχει τις ίδιες αρετές όπως και το κλασικό: προσφέρει μεταξύ άλλων άσκηση του νου, του συντονισμού και των αντανακλαστικών», λέει στα «ΝΕΑ» ο λέκτορας στο εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην επικοινωνία, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών, κ. Δημήτρης Γκούσκος. 

   Προσθέτει δε ότι θετικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών παρατηρούνται σε διάφορους τομείς όπως στην εκπαίδευση ή την ιατρική. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιχνίδια στον χώρο της διανοητικής υγείας «που απευθύνονται στους ηλικιωμένους. Τα χρησιμοποιούν για να κρατήσουν το μυαλό σε εγρήγορση, για να αποφύγουν εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ». 

Τέλος στην απομόνωση   Οι Έλληνες επιστήμονες αντικρούουν και το επιχείρημα ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια οδηγούν τους χρήστες στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση. «Υπάρχει αντίλογος σ΄ αυτό. Σήμερα μπορεί να παίξει κανείς όχι μόνο σε μία κονσόλα ή στο κινητό αλλά και στο Διαδίκτυο, όπου συμμετέχουν πολλοί παίκτες» αναφέρει ο κ. Γκούσκος. Όσο για τον ισχυρισμό ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια οδηγούν σε εθισμό σημειώνει ότι «κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο μέσο, ξεκινάει μια δαιμονοποίηση - όπως έγινε αρχικά με την τηλεόραση ή το Ίντερνετ». 












   Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, νευροψυχολόγος, δρ Λίζα Βάρβογλη, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν τρόπο έκφρασης του στρες, του άγχους και του θυμού, ιδίως σε εφήβους. «Ξεσπώντας με έντονο τρόπο στο βιντεοπαιχνίδι, το πρώτο που κάνει κανείς είναι να αποσπάσει την προσοχή του από αυτό που τον απασχολεί και να βυθιστεί σε κάτι που του προσφέρει ικανοποίηση, όπως για παράδειγμα το να κερδίζει πόντους. Αποτέλεσμα είναι να ξεφεύγει από τα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν». 


ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΟ
Το Τetris μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους έπειτα από ένα ισχυρό σοκ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Βελτιώνουν την καλή φυσική κατάσταση!

   ΘΕΡΑΠΕΙΑ και στην παχυσαρκία προσφέρουν τα βιντεοπαιχνίδια. Έρευνα του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Επιδόσεων του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι τα παιδιά που έπαιζαν μπόοουλινγκ με τα νέου τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια τα οποία απαιτούν δράση και κίνηση έκαιγαν κατά 451% περισσότερες θερμίδες από εκείνα που απλώς πατούσαν τα πλήκτρα του υπολογιστή. Όπως τονίζει ο λέκτορας στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Γκούσκος, παρόμοια αποτελέσματα είχε και η έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων παλαιότερα σε παιδιά με παχυσαρκία. «Το dance evolution είναι ένα παιχνίδι στο οποίο ο χρήστης βλέπει στην οθόνη τη φιγούρα του και προσπαθεί να χορέψει καλά ώστε να κερδίσει πόντους. Αυτό το παιχνίδι χρησιμοποίησαν οι ερευνητές σε παιδιά με παχυσαρκία προκειμένου να καταπολεμήσουν το πρόβλημά τους», αναφέρει. 
Γρηγορότερα αντανακλαστικά

   Έπειτα από δεκάλεπτο παιχνίδι στην κονσόλα, δεν απομακρύνεται μόνο το άγχος: μικροί και μεγάλοι χρήστες, όπως σημειώνει η δρ Λίζα Τσαλίκη, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος του δικτύου ΕU kids Οnline, όσοι ασχολούνται συστηματικά, μπορούν να αποκτήσουν δεξιότητες που διαφορετικά δεν θα τις είχαν. «Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρήστης με το παιχνίδι μπορεί να συνδυάσει και να αποκρυπτογραφήσει ευκολότερα τις πληροφορίες που λαμβάνει. Παράλληλα όμως αποκτά γρήγορα αντανακλαστικά, ευελιξία, ενώ αναγνωρίζει πιο εύκολα τους κινδύνους, αφού καλείται να τους αντιμετωπίσει και μέσα στο παιχνίδι». Συμπληρώνει πάντως ότι όπως σε πολλά πράγματα, έτσι και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η κατάχρηση κρύβει σοβαρούς κινδύνους, τους οποίους πρέπει να λάβουν υπ΄ όψιν τους τόσο οι παίκτες όσο και οι γονείς στην περίπτωση των ανήλικων παιδιών. 

   Μάλιστα, γιατροί σε μεγάλα αμερικανικά νοσοκομεία προτρέπουν τους γονείς παιδιών που ασθενούν και αναγκάζονται να μείνουν σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, να βάλουν στην πρίζα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γιατί με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ξεχνούν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Ενώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές έρευνες, ακόμη και παιδιά που έχουν προβλήματα συγκέντρωσης μπορούν να βοηθηθούν, καθώς με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σιγά σιγά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. 


Εγκεφαλική δραστηριότητα


   
  
    Ποια όμως βιντεοπαιχνίδια ή παιχνίδια υπολογιστή μπορούν να «θεραπεύσουν»; Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, κ. Γιάννης Λάριος, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να βοηθήσουν όταν βέβαια είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν κάποια «εργαλεία» στον άνθρωπο. Μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα του χρήστη, ταχύτερες και πιο συγχρονισμένες κινήσεις είναι μερικές μόνο από τις δεξιότητες που προσφέρουν κυρίως τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. «Για παράδειγμα, το παιχνίδι “Sims” που καλεί τον παίκτη να κατανείμει τον προϋπολογισμό στους κατοίκους της εικονικής πόλης ανάλογα με τις ανάγκες τους», σημειώνει ο κ. Λάριος. 


Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου