Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ρομπότ βελτιώνει την κινητικότητα των άκρων έτη μετά το εγκεφαλικό



creation-robotic-human-hands
   Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν ακόμη και μετά από χρόνια να βελτιώσουν την κινητικότητα των πληγέντων άκρων τους και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους, ακολουθώντας ένα εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης με ρομποτικά βοηθήματα.

   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ, το τρίμηνο εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες -οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο υποστεί εγκεφαλικό πριν από πέντε έτη- με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του άνω βραχίονα.
   Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του περιοδικού New England Journal of Medicine, έδειξε ότι η θεραπεία αποκατάστασης, που συνήθως προσφέρεται μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να έχει σημαντικά για την ποιότητα ζωής του ασθενή αποτελέσματα ακόμη και πέντε έτη μετά το επεισόδιο.
   Οι ερευνητές χώρισαν τους 127 συμμετέχοντες της μελέτης σε τρεις ομάδες, στη μία εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε μία ειδικά σχεδιασμένη για την άσκηση των άνω άκρων ρομποτική συσκευή που ονομάζεται MIT-Manus, στην άλλη εφαρμόσθηκε ένα πρόγραμμα εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή και στην τρίτη η συνήθης φροντίδα χωρίς εντατική θεραπεία.
Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς των ομάδων της ρομποτικής συσκευής και της εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του βραχίονα, που εκτιμήθηκε από το πόσο καλά μπορούσαν να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως η χρήση μαχαιροπίρουνου, το άνοιγμα βάζων και το δέσιμο των κορδονιών στα παπούτσια τους.
   Οι επιστήμονες δήλωσαν ενθουσιασμένοι από το εύρημα ότι η θεραπεία αποκατάστασης μπορεί να έχει αποτελέσματα ακόμη και αρκετά έτη μετά το εγκεφαλικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα ρομποτικά βοηθήματα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
   Σχολιάζοντας τα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης, η Dr Diane Playford από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου, η οποία συμμετέχει σε μια ομάδα ερευνητών που προσπαθούν να αναπτύξουν παρόμοιες ρομποτικές συσκευές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε πως τα αποτελέσματα αυτά δίνουν νέα ώθηση στις προσπάθειες των ερευνητών να αναπτύξουν μια συσκευή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους ασθενείς στο σπίτι τους.




Πηγή: BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου