Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Βιντεοπαιχνίδια... με συνταγή γιατρού



PSP-girl
   Τα βιντεοπαιχνίδια είναι σίγουρα διασκεδαστικά, αν και συχνά κατηγορούνται και ως εθιστικά, μήπως όμως μπορούν να είναι και θεραπευτικά;


   Μάλλον ναι, όπως απέδειξε μια ομάδα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που βρήκε έναν τρόπο να μετατρέψει ένα δημοφιλές και εύχρηστο βιντεοπαιχνίδι (Guiter Hero) ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με ακρωτηριασμένα χέρια, κινητοποιώντας τους ασθενείς να κάνουν εντατική φυσιοθεραπεία.
Το τροποποιημένο βιντεοπαιχνίδι αποτελεί ένα μόνο από τα πρόσφατα παραδείγματα παιχνιδιών που έχουν «πειραχτεί» έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην ιατρική αποκατάσταση ατόμων με συγκεκριμένες αναπηρίες ή παθήσεις.
   Στο πρόσφατο συνέδριο Games for Health (Παιχνίδια για την Υγεία) που διεξήχθη στη Βοστόνη, ένα από τα κύρια θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μηχανικών, γιατρών, δημιουργών παιχνιδιών και επιχειρηματιών ήταν η «Wii-αποκατάσταση», δηλαδή η χρήση παιχνιδιών όπως το σύστημα Wii της Nintendo προκειμένου οι ασθενείς να ανακτήσουν τις κινητικές τους ικανότητες.
   Φυσιοθεραπευτές και ασθενείς δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ενώ ένα κέντρο αποκατάστασης στη Βοστόνη που ξεκίνησε πέρσι να το χρησιμοποιεί σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έχει ήδη επεκτείνει τη χρήση του σε ασθενείς με τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, μυοσκελετικές διαταραχές, εγκεφαλικούς τραυματισμούς και άλλα ιατρικά προβλήματα.
   Επιπλέον, εκτός από τη βελτίωση της κινητικότητας των ασθενών, οι ιατροί παρατήρησαν ότι η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών προσφέρει σε ορισμένα άτομα και ψυχολογική βοήθεια, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψής τους.
   Μετά την επιτυχία τους με το Guitar Hero, η ομάδα του Johns Hopkins τροποποίησε πρόσφατα το Wii έτσι ώστε να δέχεται μυϊκά σήματα από τα υπολειπόμενα άκρα των ακρωτηριασμένων χεριών των ασθενών, όπου προσαρμόζονται ηλεκτρόδια που συνδέονται με το χειριστήριο ελέγχου του παιχνιδιού.
   Τώρα, δηλώνουν οι ερευνητές, ο επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός βιντεοπαιχνιδιού αποκλειστικά για να βοηθάει στην αποκατάσταση ασθενών και την ανάκτηση των κινητικών τους ικανοτήτων.




Πηγή: The Boston Globe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου