Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Γιατροί ρομπότ στα νοσοκομεία των ΗΠΑ


   Είναι τα αυτιά, τα μάτια και η φωνή των γιατρών σε πολλά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Ρομπότ με ανθρώπινη κορμοστασιά κυκλοφορούν στους θαλάμους νοσηλείας των ασθενών, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε χειρουργεία. Στη θέση του κεφαλιού έχουν μια οθόνη στην οποία εικονίζεται το πρόσωπο του γιατρού. Αυτός μπορεί να βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σε ένα ειδικό δωμάτιο έχοντας μπροστά του έναν υπολογιστή και ένα τζόιστικ. Μόλις παραστεί ανάγκη, ο υπολογιστής μπροστά του συνδέεται με το ρομπότ που βρίσκεται στο νοσοκομείο και αυτομάτως ο γιατρός αποκτά εικόνα και ήχο από τον χώρο στον οποίο αυτό βρίσκεται.

   Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe Νew Υork Τimes», το ρομπότ κινείται και συνεργάζεται με ασθενείς σαν να ήταν ό ίδιος ο γιατρός παρών. Μάλιστα ο νευρολόγος Τζον Βάπχαμ από το ιατρικό κέντρο Λογιόλα του Ιλινόις χρειάζεται συχνά να... καταλάβει το σώμα του ρομπότ και να εξετάσει επειγόντως ασθενείς όταν δεν βρίσκεται στο νοσοκομείο.
   Όπως λέει ο κ. Βάπχαμ ακόμη και όταν βρίσκεται στο λεωφορείο μπορεί να συνδεθει με το ρομπότ μέσω του φορητού του υπολογιστή.
   Η εφαρμογή αυτή αποτελεί μετεξέλιξη της τηλεϊατρικής και σύμφωνα με ειδικούς, στο άμεσο μέλλον, τέτοια ρομπότ θα μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι έχουν ηλικιωμένους γονείς που βρίσκονται μακριά τους και απαιτείται να τους βλέπουν συχνά για να ελέγχουν αν είναι καλά.
   Στο μέλλον, μέσω των ρομπότ με εξελιγμένες μεθόδους αφής οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν μια πρώτη διάγνωση στους ασθενείς αγγίζοντάς τους με το μηχανικό χέρι που ουσιαστικά θα αποτελεί προέκταση του δικού τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου