Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Για πρώτη φορά καρδιολογική επέμβαση με τηλεχειριζόμενο ρομπότ



remote-controlled-robot
Γιατροί σε ένα βρετανικό νοσοκομείο πραγματοποίησαν για πρώτη φορά καρδιολογική επέμβαση χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ – η επιτυχία του εγχειρήματος ανοίγει περαιτέρω το δρόμο για τη ρομποτική τηλεχειρουργική, η οποία θα μπορεί στο μέλλον να ασκείται από γιατρούς που βρίσκονται ακόμη και σε άλλη πόλη ή χώρα.


Καρδιολόγοι στο Glenfield Hospital του Leicester της Μ. Βρετανίας, με επικεφαλής τον Andre Ng, σύμβουλο καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας, δήλωσαν ότι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που ονομάζεται Remote Catheter Manipulation System, το οποίο «αντικαθιστά το δεξί χέρι του γιατρού».
   Ο Andre Ng βρισκόταν έξω από την αίθουσα του χειρουργείου όπου το ρομποτικό σύστημα πραγματοποιούσε την επέμβαση.
   Η διαδικασία περιελάμβανε την εισαγωγή ενός λεπτού μεταλλικού σύρματος λίγο πάνω από τη βουβωνική χώρα του ασθενούς, ενός 70χρονου Βρετανού που έπασχε από κολπικό πτερυγισμό, και το πέρασμά του μέσω των αιμοφόρων αγγείων έως τους θαλάμους της καρδιάς. Τα ηλεκτρόδια που είναι προσαρμοσμένα στο σύρμα αυτό μπορούν να εντοπίσουν ποιο είναι το αίτιο των καρδιακών αρρυθμιών και στη συνέχεια να καυτηριάσουν το κατάλληλο σημείο του καρδιακού ιστού ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
   Στο παρελθόν, ο γιατρός ακολουθούσε την ίδια διαδικασία, αλλά ήταν υποχρεωμένος να βρίσκεται μέσα στο χειρουργείο, πάνω από τον ασθενή, φορώντας βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό για να προστατευθεί από τις ακτίνες που χρησιμοποιούνται διαρκώς για να καθοδηγείται η πορεία του καθετήρα και των ηλεκτροδίων.
   Με το νέο ρομπότ, ο γιατρός μπορεί να βρίσκεται σε διπλανό θάλαμο, χωρίς την ανάγκη προστατευτικού εξοπλισμού, και να κατευθύνει με την άνεσή του το μεταλλικό σύρμα χρησιμοποιώντας ένα joystick και τις οθόνες.
   Το νέο σύστημα είναι πολύ απλούστερο από προηγούμενα ρομπότ που έχουν αναπτυχθεί και οι γιατροί μπορούν να εκπαιδευτούν στη χρήση του μέσα σε μόλις 15 λεπτά, αντί για την εκπαίδευση πολλών εβδομάδων που απαιτούσαν τα προηγούμενα συστήματα.
Η ρομποτική χειρουργική γίνεται όλο και πιο συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από γυναικολογικό καρκίνο, στεφανιαία νόσο, καρκίνο του νεφρού και καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
   Ο Andre Ng δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της χρήσης του τηλεχειριζόμενου ρομπότ ξεπέρασαν τις προσδοκίες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο τηλεχειριζόμενος ρομποτικός βραχίονας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ περισσότερες περιστάσεις στο μέλλον, ακόμη και από γιατρούς που βρίσκονται πολύ πιο μακριά, ακόμη και σε άλλη πόλη ή άλλη χώρα.


Πηγή: Telegraph reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου