Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Τα ρομπότ φέρνουν επανάσταση στις χειρουργικές επεμβάσεις



Da-Vinci-Robot
   Χωρίς ουλές θα είναι σε δέκα χρόνια όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με ορισμένους γιατρούς και επιστήμονες, χάρη στην εισαγωγή ρομπότ στο σώμα μέσω των φυσικών οπών του σώματος και του αφαλού.


   Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά υπάρχουν ήδη τέτοια ρομποτικά συστήματα τα οποία μπορούν να έρπουν και να κολυμπούν μέσα στο σώμα, λαμβάνοντας φωτογραφίες από περιοχές του σώματος στις οποίες είναι δύσκολη η πρόσβαση.
   Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι ελπίδες από το Ares (Assembling Reconfigurable Endoluminal Surgical System), το οποίο αναπτύχθηκε από τη Scuola Superiore Sant'Anna της Ιταλίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόκειται για ένα ρομπότ το οποίο αυτοσυναρμολογείται μέσα στο σώμα, αφού ο ασθενής καταπιεί έως και 15 ξεχωριστά κομμάτια, και το οποίο βοηθά στη συνέχεια τον χειρουργό να προχωρήσει στην επέμβαση.
   Οι χειρουργοί μπορούν με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν τις εξωτερικές τομές, να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο και να μειώσουν το χρόνο ανάρρωσης του ασθενούς.
Σε πολλούς τομείς, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ήδη ρομπότ στην καθημερινή χειρουργική εργασία τους.
   Το 'FreeHand' είναι ένα ρομποτικό σύστημα ελέγχου της κάμερας για λαπαροσκοπική επέμβαση. Παραδοσιακά, η λαπαροσκοπική κάμερα κινείται από βοηθό του χειρουργού, αλλά το 'FreeHand' επιτρέπει στον χειρουργό να ελέγχει ο ίδιος την κάμερα, μέσω κινήσεων του κεφαλιού και μέσω ενός ποδοκίνητου πεταλιού.
   Ένα άλλο παράδειγμα είναι το 'Da Vinci Robot', το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την πραγματοποίηση προστατεκτομής, αφαίρεσης όγκου και γαστρικών και νευρολογικών επεμβάσεων.
   Οι ρομποτικοί του βραχίονες περιστρέφονται 360 μοίρες, παρέχοντας στους χειρουργούς μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι θα είχαν με τη χρήση των δικών τους χεριών.
   Το πρόβλημα με τα εξελιγμένα αυτά συστήματα είναι ότι απαιτούν πολύ προχωρημένη    εκπαίδευση, καθώς και ότι στερούν από τον χειρουργό την πολύτιμη «αίσθηση της αφής». Οι ειδικοί εκτιμούν, ωστόσο, ότι αν οι τιμές και το μέγεθος των ρομποτικών συστημάτων μειωθούν, είναι αναπόφευκτο ότι η χρήση τους «θα απογειωθεί».




Πηγή: BBC news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου